2018. december 23., vasárnap

Indián banán, pawpaw - Asimina triloba - Teljesen télálló, finom ízű gyümölcskülönlegesség! 3 db mag - Jelenlegi ára: 55

Köszönöm szépen, hogy megnyitotta/megnyitottad ezt az oldalt. Ide kattintva nézze/nézd meg a teljes vaterás kínálatomat. Rengeteg ismert és kevésbé ismert dísznövény, zöldség, gyümölcs, gyógy- és fűszernövény magját kínálom eladásra. Egy borítékban sokféle vetőmag elfér, így ha többfélét rendel/rendelsz, akkor is csak egy postaköltséggel kell számolni.
Asimina triloba – indián banán, pawpaw, banango, asimoya, papau, paupau
3 db mag!
Ez a lombhullató kis fácska az Annónafélék családjába tartozik. Bár rokonai a trópusok kedvelt gyümölcsei, mint például a csirimoja, vagy a guanabana, ez növény Észak-Amerika mérsékelt éghajlatú területein őshonos. Az Egyesült Államok keleti területein New Yorktól Floridáig, a partvidéktől Michigan és Kansas államokig fordul elő vadon. Megjelenése szubtrópusi növényekre emlékeztető. Levelei nagyok, csüngőek, legfeljebb 30 centiméter hosszúak, ősszel sárgára színeződnek. Virágai jellegzetes annónavirágok, barnás bíbor színűek, kb. 5 centiméteresek, a lombfakadás előtt nyílnak, enyhén illatosak.
Termései csoportosan fejlődnek, szeptember-október környékén érnek, 10-20 cm nagyságúak, kövér banánokra vagy mangóra emlékeztetőek. Az érett gyümölcs puha és vékony héjú, jellegzetes, finom illatú. A belsejében, a sárgásfehéres, vagy sárga gyümölcshúsba ágyazódva két sorban helyezkednek el a nagy magvak. Ízében a trópusi gyümölcsök íz világát hordozza, nem hasonlítható semmilyen mérsékelt övi gyümölcshöz, talán kissé a mangóra, banánra, esetleg sárgadinnyére emlékeztető, de a tejsodó ízére is hasonlít, nagyon finom, tápláló. Magas az A és C-vitamin tartalma, de telítetlen zsírokat, proteineket, szénhidrátokat is tartalmaz. Elsősorban friss fogyasztásra való, de őshazájában fagylaltot és sült desszerteket is készítenek belőle. Az érett gyümölcsöt nem lehet sokáig tárolni: szobahőmérsékleten maximum 2-3 napig, hűtőben 2-3 hétig nem veszít a minőségéből. Állítólag George Washington kedvenc desszertje volt a paupau hűtött termése, és Thomas Jefferson elnök is ültetett ilyen fákat virginiai háza köré.
Magyarországon teljesen télálló, ígéretes gyümölcs, mivel hidegtűrése mínusz 25-30 fok körül van. Karógyökere miatt nem jól tűri az átültetést. Igényli a nedvességet, kedveli a tápanyagban gazdag, mélyrétegű, enyhén savas talajokat. 1-2 éves korában nem bírja a tűző napot, árnyékolni szükséges, de később már jól fejlődik árnyékolás nélkül is. Kártevői Magyarországon nincsenek, permetezés nélkül termeszthető.
Magjait a vetésig nedvesen kell tartani, mert ha nem megfelelően kezelik, hamar elveszítik csírázóképességüket. Állítólag szobahőmérsékleten és szárazon tartva 3 nap után 20 % alá esik a magok csírázási aránya. Azonban nedves homokban rétegezve 2-5 fok körüli hőmérsékleten tartva a magvak bizonyos százaléka két évig is megőrzi csírázóképességét. Ezért a vetésig nedves homok közé keverve egy nylonzacskóban a hűtőszekrényben tarthatjuk. Ahhoz, hogy a magok kizökkenjenek a nyugalmi időszakukból, szükségük is van erre a hidegkezelésre, legalább két-három hónapig. Az általam kínált magok frissek, hidegkezelésük megkezdődött. Ha a vásárlás után a fent leírt módot követve tárolják továbbra is, tavasszal készen fognak állni a vetésre. Kb. 1, 5 centiméter mélyre vetjük termőföld és homok keverékébe a magokat. Érdemes 3-4 literes, hosszúkás, mély vetőedényeket választani, hogy a fejlődő karógyökér tudjon szabadon lefelé hatolni. Ne álljon alatta a víz, a földjét hagyjuk néha megszikkadni, de vigyázzunk, hogy ne száradjon ki teljesen. Az optimális csírázási hőmérséklete 20-23 fok. Csírázási ideje 4-8 hét. Csírázására jellemző, hogy a sziklevelek a magban maradnak a föld alatt, nem bújnak ki a felszínre a hajtáskezdeménnyel együtt. Vethetjük szabadföldbe is végleges helyére, ebben az esetben, ha tavasszal vetettük, a csíranövény július-augusztusban bújik ki a földből, de mielőtt megjelenne, kb. 20-25 centiméteres karógyökeret fejleszt. A gyökerek sérülése végzetes lehet, ezért a szabadban kelt palántát ne ültessük át, az 1-2 éves konténeres növénykék kiültetését pedig nagyon óvatosan végezzük!
Köszönöm, hogy meglátogatta/meglátogattad az oldalamat! Ide kattintva nézze/nézd meg a többi termékemet is. Jó böngészést kívánok!


Jelenlegi ára: 550 Ft
Az aukció vége: 2019-01-13 14:06 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése