2018. május 29., kedd

Rolling Stones - Martin Scorsese: Shine A Light DVD - Jelenlegi ára: 1 500 Ft

eredeti, bontatlan, 2008 Mokép
Tracklista:
1. Jumping Jack Flash
2. Shattered
3. She Was Not
4. All Down The Line
5. Loving Cup
6. As Tears Go By
7. Some Girls (Jack White-tal)
8. Just My Imagination (Running Away With Me)
9. Far Away Eyes
10. Champagne And Reefer (Buddy Guy-jal)
11. Tumblin Dice
12. You Got The Silver
13. Connection
14. Sympathy For The Devil
15. Live With Me (Christina Aguilerával)
16. Start Me Up
17. Brown Sugar
18. (I Can’ t Get No) Satisfaction
19. Shine A Light
+
Kimaradt jelenetek
+
Ráadásdalok:
1. Undercover Of The Night
2. Paint It Black
3. Little T&A
4. I’ m Free
Mick Jagger úgy indít, hogy nem tetszik neki az EGÉSZ színpadkép, s mindenekelőtt hallani sem akar arról, hogy őket és a közönséget is zavaró kamerák körözzenek a színpadon. Ezzel szemben Martin Scorsese, a Taxisofőr, a Casino, A tégla, no meg Michael Jackson Bad című klipjének és a Shine A Light koncertfilmnek a rendezője azon túl, hogy a Rolling Stones énekesét nyugtatja, csak egy dolgot szeretne, de azt nagyon: végleges dallistát…
Kétségtelenül rendhagyó megoldás komoly, szinte tapintható feszültséggel indítani egy zenés produkciót, ám a tízperces felvezetés után olyat kapunk, ami egyetlen szó illik, nagybetűs SZÓRAKOZTATÁS!
Tűéles, erőteljes színekben pompázó, anamorfikus szélesvásznú kép, melynek gyakorlatilag minden egyes kockáját kimerevíthetjük, annyira tökéletesek a beállítások. A hang – a borítóval ellentétben – nemcsak Dolby Digital 5. 1-ben, de sztereóban is elérhető, melyhez magyar felirat választható. (Bár a dalok alatt ez nem él és az átkötőszövegek sem túl sokatmondóak, a bevágott archív interjúrészleteknél és természetesen a bevezető résznél jól jön! )
A patinás színházterem, melyben korábban olyan előadók léptek fel, mint Michael Jackson, az Aerosmith, a Queen, s bizony a Rolling Stones sem először tette itt tiszteletét – ráadásul az 1991-es fellépésükről szintén film készült… De maradjunk a 2006-ban rögzített, az 58. Berlini Filmfesztivál nyitófilmjének választott Shine A Light-nál! A banda stadionrepesztő turnéival ellentétben ezúttal egy jóval kisebb, ráadásul árt térben állt a nagyérdemű elé, így a dalok is eltértek voltak a monstre bulik repertoárjától. Bár a műsor mintegy felét a felvétel az akkor futó Bigger Bang turnén is megszólaltatták a nagy öregek (Jumping Jack Flash, She Was Hot, Tumblin Dice, You Got The Silver, Sympathy For The Devil, Start Me Up, Brown Sugar, Satisfaction), akik a Beaconben alapvetően a pályafutásuk első két évtizedére fókuszáltak. Igaz, hogy nincs Anybody Seen My Baby, Like A Rolling Stones, Love Is Strong, sőt még a korai időszak kulcsdalai közt emlegetett Angie is hiányzik, a show akkor is működik. A felvétel idején a négyes többsége már túl volt a hatvanon, de amit a színpadon produkáltak, azt sok huszonéves nem tudná utánuk csinálni! Ugyan vendégművészek nélkül is telt házat produkál a zenekar, a nagyérdemű örömmel és tapssal jutalmazta a Some Girls-be beszálló Jack White-ot, a Muddy Waters komponálta Champagne And Reefer egészen autentikus lett a blues-ban utazó Gramy-díjas Buddy Guy vendégszereplésétől, a Live With Me-ben remeklő Christina Aguilera pedig énekteljesítményével garantáltan új rajongókat szerzett magának.
A koncert menetét talán csak az első bevágások idején törik meg az archív interjúrészletek, melyek nemcsak frappánsak és viccesek, de idézhetővé is teszik a Shine A Light-ot, amit kevés koncertfilm mondhat el magáról. (A felvezetésben látható, az estet felkonferáló Bill Clinton nejétől például emlékezetes, ahogy édesanyját sürgeti: Gyere mama, az EGÉSZ Rolling Stones rád vár! )
Bár Mick Jagger viszi a szót, két dal erejéig – You Got The Silver, Connection – Keith Richards is megkapja a mikrofont (az archív felvételeken pedig Ronnie Wood és Charlie Watts is megszólalnak), s kiderül, Johnny Deppnek Jack Sparrow kapitány megformálásához alapot adó muzsikus nem csak gitárjával, de a hangjával és a közönséggel is nagyszerűen tud bánni.
A kétórás produkció után érdemes meglesni az extrákat is. Sajnos, mind a negyedórás kimaradt jelenetek (magyar felirattal! ), mind a négy ráadásdal – Undercover Of The Night, Paint It Black, Little T&A, I’ m Free – csak sztereó hangot és letterbox képet kapott, de ráadásról lévén szó, így is örülhetünk.
Példaértékű anyag operatőröknek, koncertrendezőknek, zenészeknek, egykori, jelenlegi és jövendőbeli rajongóknak egyaránt.


Jelenlegi ára: 1 500 Ft
Az aukció vége: 2018-06-18 15:08 .

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése